Monday, August 29, 2011

Bagels (recipe in Bulgarian)


BAGELS (ili VARENI GEVREZI)

Sxstavki za 10 porzii:

1) 1 (355 ml) kutia ili botilka txmna bira
2) 1 chasha voda
3) 1 paketche suha maya (kxm 2 i 1/4 m.lxzichki)
4) 1 beltxk ot jaize, leko razbit
5) 4 i 1/2 chashi brashno za hljab (okolo 600 gr)
6) 1 i 1/2 m.lxz. sol
7) olio za mazane
8) 4 chashi voda
9) 1 m.lxz. kafjava zahar
10) 1 m.lxz. voda
11) 1 zxltxk ot jaize
12) 1 m.lxz. susamovi semena
13) 1 m.lxz. makovo seme


PRIGOTVJANE:

Stopli 1/2 chasha bira i 1 chasha voda na slab ogxn v malka tezka tendzera do 37-43 graduca C.
Smesi birenata smes i majata v goljama kupa, bxrkaiki dokato majata se raztvori. Ostavi da prestoi 5 min.
Pribavi beltxka. (Az izpolzvam napravo goljamata kupa na metalnija mixer Kitchen Aid, kxdeto posle she se
mesi avtomatichno testoto).

Pribavi 4 i 1/2 chashi brashno i sol kxm birenata smes; mesi dokato se obrazuva meko testo. (Az go mesja s novija mixer, slozi
bxrkalkata kojato e kato kuka i go pusni na skorost 2, ot djasno se zakljuchva, a ot ljavo se smenjat skorostite. Ostavi go
da si se mesi samo za 5-8 min. She se obrazuva topka testo).

Postavi testoto v kupa namazana s olio (Az napravo si go ostavjam v kupata na mixera) i go zakrii s nailonova torba na toplo
(kxm 30 gradusa C). Da si pochine 1 chas i 15 minuti ili dokato stane dva pxti po goljamo. Napravi testoto pak na topka i ostavi 5 min da
pochine.

Na nabrashnen kuhnenski plod slozi testoto. Razdeli go na 10 porzii. Vsjaka porzija ja napravi na topka. Napravi dupka v zentxra s prxsta
(okolo 3-4 sm) i dxrpai s prxstite navxn, za da se obrazuva gevreka. Postavi gi v edna tava namazana s olio.

Zamazi gi otgore s chetka s malko olio i gi pokrii s nailon. Da si pochinat 10 min.

Pritopli pechkata do 200 graduca C.

Smesi ostanalata bira, 4 chashi voda i zahar v goljama tendzera. Da zavri, posle namali ogxnja; samo da kxkri. Postavi 1 gevrek
(ili 2-3 ako se sxbirat) v kxkreshata smes za 30 sekungi. Obxrni sxs prorez-lxziza i vari oshe 30 sec. ot drugata strana. Izvadi
go vxrhu leko namazana s olio ziza-reshetka. Povtori sxshata prozedura s ostanalite gevrezi.

Postavi svarenite gevrezi v ploska tava pokrita s hartija pergament. (Za dvoina porzija rezepta, trjabvat 2 golemi tavi). Smesi 1 m.lxz. voda i
zxltxk v malka kupichka, razbxrkai. S chetka namazi gevrezite s jaichnata smes. Porxsi s semenata.

Pechi na 200 gradusa C za okolo 17 min ili dokato stanat zlatisti. (Az slagam edna tava na edin reontan, druga na drug i po sredata na
vremeto gi smenjam).

Slozi gi na ziza-reshetka da izstinat.


NOTA BENE: Az pravja dvoina porzija (20 gevreka) i gi zamrazjavam po otdelno zaviti s nailoncheta
v frizera za mnogo sedmizi. Stavat za zakuska s sirene krema, pushena siomga, i kapersi. Ili sxs nesho sladko.
Po tozi nachin s 1 bira mi stiga: slagam po 1/2 chasha bira na vseki 10 gevreka, znachi izhabjavam 1 chasha i ostavat
kxm 100 ml. Tezi gi smesvam s bodata za varene. Sxsho taka s 1 zxltxk maza vsichki 20 gevreka i drugija zxltxk go pribiram
v edna kupichka v hladilnika i go pravja na zakuska s drugo jaize na drugija den.

No comments:

Post a Comment