Monday, August 29, 2011

Flaky dinner rolls (recipe in Bulgarian)


TUTMANICHETA (HLJABCHETA KATO KROASANCHETA)

SXSTAVKI za 12 individualni hljabcheta:

1) 3 lxz. zahar
2) 1 paketche suha maya (kxm 2 i 1/4 m. lxz.)
3) 1 chasha toplo obezmasleno prjasno mljako (37-43 gradusa C)
4) 3 chashi brashno (okolo 380 gr)
5) 3/4 m.lxz. sol
6) 3 lxz. maslo, na staina temperatura (meko, kato za mazane)
7) olio za mazane

PRIGOTVJANE:

Raztvori zaharta i majata v toplo mljako v kupata na mixera. Ostavi
5 min. da se zakvasi. Pribavi brashnoto i solta. Bxrkai s kukata na mixera okolo
5 min. na 2-ra skorost ili dokato se obrazuva testo. Pokrii go s nailon i ostavi
da si pochine 10 min.

Raztochi testoto na pravoxgxlnik (30 x 25 cm) vxrhu leko nabrashnen kuhnenski plod.
Namazi masloto vxrhu testoto. Pochvaiki s po-dxlgata strana, sgxni nagore dolnata 1/3
ot testoto. Posle sgxni gornata 1/3 vxrhu pxrvata sgxnka, za da se poluchi 30 x 8 cm pravo-
xgxlnik. Zavii go s lepjash nailon i go slozi v frizera za 10 min.

Mahni ot frizera, mahni nailona. Sega pak go raztochi na 30 x 25 cm. Pochvaiki s
dxlgata strana, sgxni nagore dolnata 1/3 chast ot testoto. Sgxni gornata 1/3 ot
testoto vxrhu pxrvata sgxnka, za da obrazuvash 30 x 8 cm. Zavii i go slozi v frizera
za 10 min.

Mahni ot frizera; mahni nailona. Raztochi na 30 x 20 cm. Zapochni s dxlgata strana
i navivai testoto (kakto se naviva rulo sxs sladko), kato pritiskash lekichko bxtreshnite
kraisha, za da se zalepjat (ne zalepvai obache levija i desnija krai na ruloto).

Narezi ruloto na 12 ednakvi rezena. Postavi rezenite, s narjazanata chast nagore, v tava za pekane
na magdalenki (vid kekscheta vxv forma na kupichki), leko namazana s olio. Pokrii s nailon i slozi
da si pochinat na toplo za 45 min.

Pechi na 190 graduca C, za 20 min. Mahni i izstudi na ziza-reshetka za 5 min predi da gi servirash topli.


NOTA BENE: Tezi tutmanicheta sa nai hubavi, kogato sa topli, zashoto
mirishat na maslo i sa mekichki. Taka che, ako gi pravish predvaritelno,
mozesh da gi zamrazish, posle gi razmrazjavash v stajata i gi pritopljash
na 170 gradusa C furna za 10 min, zaviti v aluminievo folio.


No comments:

Post a Comment